mackintosh

Tiffanyart

Algemeen

Ik maak hoofdzakelijk Tiffany maar in opdracht ook wel glas in lood.

Waarom Tiffany ?

In mijn optiek zijn er met Tiffany veel meer mogelijkheden als met glas in lood. Ik weet ook dat er mensen zijn die dit bestrijden, maar ik zal u een voorbeeld proberen te geven.

Een van mijn eerste werkstukken was een raam die bestond uit ruim 350 stukjes glas. Het raam heeft een formaat van 65 x 67 cm. Dit is dus prima in Tiffany te maken, zou ik dit raam echter in glas in lood willen maken, dan zou ik het raam 1 a 2 x zo groot moeten maken. Hieruit blijkt dus wel dat er met Tiffany meer mogelijkheden zijn dan met glas in lood.

Zoals ik al eerder schreef, is glas in lood altijd vlak. Maar bij Tiffany kun je allerlei vormen maken. Denk hierbij o.a. maar aan de Tiffanylampen. Ook figuren zoals vlinders, bloemen en noem eigenlijk maar op, zijn prima te maken in Tiffany. We noemen dit vaak suncatchers. De mogelijkheden zijn legio,het gaat net zover als je fantasie rijkt. Bekijk de foto´s maar eens.

Glas.

Het zogenaamde Tiffanyglas wordt nu op kleine schaal gemaakt, voornamelijk in fabrieken in de Verenigde Staten. De grootste leverancier is Spectrum, maar er zijn nog meer glasfabrieken. De meest bekende zijn Armstrong, Bullseye, Kokomo, Oceana, Uroboros, Wissmach en Youghiogheny. De enige in europa is Lamberts glas.

Het glas is verkrijgbaar in transparant, half dekkend (opalescent) en dekkend (opaal). De opaal soorten kunnen gebruikt worden voor voorwerpen die tegen een muur komen te hangen zoals klokken, mozaiek en spiegels. Zodra er licht door het voorwerp (kan) schijnen is opalescent glas aan te bevelen. Zeker in lampen geeft het gebruik van beide glassoorten naast elkaar een mooi resultaat.