mackintosh

Tiffanyart

Home

Tiffany.

Louis Tiffany was een man die leefde van 1848 tot 1933. Hij zette een bedrijf op voor interieurverzorging en richtte zich vooral op glaskunst. In de jaren dertig tijdens de Jugendstil was deze glastechniek niet weg te denken uit het toen moderne interieur. Tiffany ontwikkelde zelf een speciaal soort glas, opalescent glas. Dit glas heeft een iridiserend laagje, dat een soort parelmoerachtige glans geeft. Door de verandering van lichtinval kunnen andere kleur effecten ontstaan. Hoewel de glascomposities vooral veel gebruikt worden voor spiegelornamenten, raamhangers en lampenkappen, worden er ook sieraden via deze techniek gemaakt.

Hij ontwikkelde de techniek om kleine stukken glas met behulp van koperfolie aan elkaar te solderen zodat je er op ronde mallen ook vormen van glas kon maken.

Zo ontstonden de beroemde Tiffanylampen.

Dit is een van de verschillen met het maken van glas in lood. Glas in lood is meestal altijd vlak.

De techniek werkt als volgt:

Je maakt eerst een ontwerp of neemt een patroon over op papier. Hierna zoek je soorten en kleuren glas uit en kijkt of ze combineren. Je knipt de patroon deeltjes uit en neemt ze over op het glas. Dan snij je de glasdelen uit en werkt de scherpe randen vervolgens af op de slijpmachine. Als alle delen goed aansluiten kunnen ze in de koperfolie gezet worden. Dan worden de glasdelen op een mal of in het platte vlak ‘’afhankelijk van het werkstuk natuurlijk’’, gepositioneerd worden. De stukjes glas worden met tackywax tijdelijk vast gezet om verschuiven te voorkomen. Hierna begint men te solderen. De koperfolie wordt behandeld met flux voor een goede uitvloeiing van het tin en dan begint men te solderen. Het soldeertin komt op de koperfolie en krijgt hierdoor zijn stevigheid. Het werkstuk wordt aan beide zijden gesoldeerd. Als het werkstuk gesoldeerd is wordt het eerst gereinigd in een sopje om de eventuele achter gebleven flux resten te verwijderen. Na droging wordt het werkstuk afgewerkt met patina om het tin te kleuren. Hierna weer reinigen en dan afwerken met was om oxidatie van het tin tegen te gaan.

Vooral de Tiffany techniek biedt talloze mogelijkheden: lampen, spiegels, raamhangers, decoraties, plantenbakjes, kandelaars, sieraden, ramen en zelfs deurramen zijn erg decoratief.

Tiffany heeft ten opzichte van glas in lood echter een nadeel, het is eigenlijk niet geschikt voor buiten. Er zijn echter in de loop van de tijd technieken onstaan, zodat het mogelijk is om ramen en spiegels toch op dezelfde manier te gebruiken als glas in lood. Er zijn bedrijven die  een Tiffanyraam in een thermopane raam kunnen plaatsen, zodat je het raam gewoon buiten kunt plaatsen.

Er is echter ook een manier om het zelf te doen, kijk maar eens bij de tips.

 

louis_tiffany
dragonflylamp2 web